Korunk talán egyik legnagyvonalúbban csattogtatott szava a networking. Nyelvünkön már régebb óta is létező fogalmat takar, ami a kapcsolatépítés. Ám ha a szigorú nyelvi részt nézzük egy fontos újítást tartogat, mégpedig a ’net’ előtagot, amit igen sokatmondóan kapcsolati hálóként alkalmazunk a magyar nyelvben.

Ez pedig rendkívül találó megfogalmazás. A háló szó ugyanis sokféleképpen értelmezhető, és szinte minden vonatkozásában megállja a helyét a kapcsolatok terén is. Egyrészt védelmi funkciót tölt be. Ha zuhannánk megfog. Ha válságba, hullámvölgybe kerülnénk egyből rájövünk, milyen hasznos ha alattunk húzódik egy erős háló, amit az idők során kiépítettünk, hiszen minél szélesebb ez a rendszer, annál nagyobb eséllyel lesz majd olyan, aki tud és akar is segíteni nekünk visszakapaszkodni.

Másik vonatkozásában pedig a halászathoz köthető leginkább, ami pedig pont arra az esetre igaz, amikor jól mennek a dolgok. Ilyenkor elsődleges célunk, hogy fejlődjünk, nőjünk, terjeszkedjünk. A képlet pedig egyszerű: minél nagyobb a háló, annál több hal lesz benne, mikor felszínre húzzuk.

Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy 2017-et írunk. Egyre több dolog zajlik az online térben és ennél fogva egyre gyorsabban történnek az események. Az esetek nagy többségében úgy kötünk üzletet, hogy soha nem is találkozunk a másik féllel. E-mailben érdeklődünk, vagy ha tényleg nagyon személyes hangvételt követel a teendőnk, telefonálunk. Ez pedig egyenes úton vezetett oda, hogy hihetetlen mértékben értékelődtek  fel a személyes kapcsolatok. Manapság már megbecsülendő és ritka kincs, ha valakivel kezet foghatunk, a szemébe nézhetünk és akár csak a legkisebb mértékben is megismerhetjük, mielőtt rábólintanánk egy üzletre.

Robert Cialdini az egyik legismertebb név a meggyőzéstechnika és az interperszonális kapcsolatok területén. Hozzá fűződik az úgy nevezett „katt és berr” jelenség. Dióhéjban annyit tesz, hogy felgyorsult világunkban már réges-rég nincs idő mindenről úgy dönteni, hogy azt alapos megfontolás, utánajárás és töprengés előzi meg. Döntéshozatali szituációban létrejön a főutas és a mellékutas mechanizmus. A főutas logika az előbb említett, egyre ritkábban előforduló eset. Ekkor alaposan körüljárjuk a kérdéskört és kiterjedő, alapos hezitálás után hozzuk csak meg döntésünk. A mellékutas esetében pedig energiát és időt spórolva benyomásainkra, tapasztalatainkra, ösztöneinkre hagyatkozunk és ezek alapján bólintunk.

Vegyünk például egy átlagos reggelt. Öltözetünk kiválasztásakor nem mérlegeljük, hogy ha a mai hosszú autóutunkra a farmernadrágunkat vesszük fel, akkor az az autó okozta rezonancia miatt, kidörzsölve az ülést hozzájárul a jármű amortizációjához, hanem csak egyszerűen benyúlunk a szekrénybe és felvesszük, amihez kedvünk van, ami épp a legjobban tetszik. Ezzel elértük, hogy a hezitálás helyett inkább időben odaérünk, ahová szeretnénk.

Mindez pedig hatványozottan igaz az üzleti életre. Természetesen itt jóval gyakrabb az alapos megfontolás és a körülmények analisztikus vizsgálata, azonban van egy faktor, ami mindent felül tud írni. Ez pedig maga az ember. A szerződésket emberek írják alá és ez az intuíciók priolizációjához vezet.

Hogy mit jelent ez pontosan számunkra, és hogyan tudjuk ezt a javunkra fordítani? Kapcsolatépítéssel. Egy személyes találkozó során olyan benyomást tehetünk partnerünkre, ami semmilyen online platformon nem lehetséges. Egy határozott kézfogás, egy őszinte tekintet, egy jó helyen feltett leleményes kérdés. Ez mind-mind egyesével is eldöntheti a jövőbeni együttműködés sorsát. Ezen folyamatok nagyrésze pedig tudat alatt következik be, így később még erősebb elköteleződést okoz.

Tagadhatatlan, hogy napjainkban egy jó weboldal, egy meggyőző profilfotó, vagy akár egy profi imidzsfilm sokat hozzá tehet lehetőségeink bővüléséhez, de ezek együttesen sem pótolhatják a személyes kapcsolat létrejöttét. Felbecsülhetetlen érték, ha valaki tudja, hogyan építse kapcsolatait.

Következő cikkünkben el is áruljuk mire figyelj, mit tegyél és mit ne. Kezedbe adjuk a kötelet, neked pedig már csak a hálót kell megszőnöd belőle.

Sőt, most a tengert is mi adjuk, ahol bőven találhatsz halat. November 9-én ugyanis megtartjuk első Tréner Partynkat, ahol magad is megtapasztalhatod a személyes kapcsolatépítés erejét. Eközben pedig remekül is fogod érezni magad, hiszen a FruitSushi jóvoltából kiváló harapnivalók, nyeremények és egy meglepetés vendég vár, akire hidd el, te is kíváncsi vagy, de ezt már mi intézzük, a te dolgod, hogy legyél ott és ismerkedj… lesz kivel!