Nagyon sok vállalat elfelejti a napi rutin során, hogy milyen céllal, milyen értékek mentén kellene működni...mitől és hogyan lehet sikeres és boldog szervezet egyszerre.


Az elmúlt évek során megszerzett szervezetfejlesztői tapasztalataim egyik legkomolyabb tanulsága, hogy a szervezeti kiégés, a fáradt, rutinszerű, élmény-nélküli munkavégzés olyan spirált indít el lefelé, amely az eredményesség, a profit rovására megy.
A bajt csak tetézi a hazai munkaerőpiaci helyzet (amelynél vannak rosszabbak is a régióban, de ez nem vigasztal minket) ... Tenni kell valamit! Teremts magadnak és a munkatársaidnak más munkahelyi valóságot!


Elérkezett az idő, alakítsátok át gondolkodásotokat:)
„Könnyű azt mondani, de mégis mire van ehhez szükség? Honnan teremtünk rá időt, forrást, tudást?”…hallom máris azoktól a vezetőktől, akikkel dolgozom. Két ötletem van: mérjük fel, valójában mi okozza a problémát, illetve nézzünk rá az embereink igényeire: vannak-e olyanok, amelyek egyszerű és költségkímélő módon, gyorsan kielégíthetők?


Meg fogunk lepődni!

Mióta piacon van a VVI/CVI szoftver ( http://spateam.hu/meres/vallalati-viltalitas-index/  )gyakran látunk hasonló mintákat, különböző szervezetekben. Ezek többnyire a vezetőre mutatnak, akár direktben, akár a vezetés hatásait láttatva. Mik ezek a hatások? Főként a vezető énmárkájának hiányosságai: kommunikáció – és visszajelzés hiány, a figyelem hiánya, a célok- és az ezekhez vezető munkafolyamatok pontatlan kijelölése, a teljesítmény menedzsment inadekvát, rutinszerű anomáliái.

Sürgős, hatékony gyógyulásra van szükség, amelynek általános ( persze egyes szervezetekben ezek lehetnek mások is) lépései az alábbiak: 1 diagnózis. 2 akcióterv felállítása, felelősök kijelölése, 3 változás elindítása és követése, 4 értékelés és visszamérés/újratervezés

Tisztában kell lennünk azonban azzal, hogy a változás ellenérzést is teremt, sokan szeretik jobban a komfortzónájukat az eredményes, jó légkörű csapatmunkánál. Ők azok, akik mindenben a rosszat keresve, telefecskendezik a változás sürgető, pozitív légkörét azzal a toxinnal, amely lelassítja, és néha sajnos le is állítja az előrevivő folyamatokat. Itt kezdődnek a vezetés nehézségei, mert velük külön foglalkozni kell és el kell tudni dönteni: átállíthatók-e abba az irányba, amely a feszesebb, örömtelibb munkavégzés felé vezet, vagy sem?

A másik nehézség, amit folyamatosan tapasztalunk, a megtorpanás, energiavesztés, belenyugvás jelensége. Ennek ellentétele a kitartás, következetesség, fegyelem fenntartása, amihez gyakran kell külső segítség. Ha új valóságot teremtünk, ezeket a vezetői értékeket folyamatosan karban kell tartanunk!

Így leszünk ÉRTÉK TEREMTŐ VEZETŐK fenntartható módon!